Lost in Vang Vieng

Op onze eerste avond in Vang Vieng probeerden we een restaurant te vinden waar geen afleveringen de Amerikaanse serie Friends werden uitgezonden op de onontkoombare plasma-schermen. Dat bleek onmogelijk. Het enige alternatief bestond uit restaurants waar het management had gekozen voor de (eveneens Amerikaanse) cartoon Family Guy in plaats van Friends.

De afwegingen die hierbij werden gemaakt zijn mij tijdens ons verblijf in deze backpackersstad niet duidelijk geworden. Beide series leken hetzelfde zombie-achtige publiek te trekken, met een gemiddelde leeftijd van 20. Veel Engelstaligen, uit landen waar coma-zuipen een levensstijl is. Oftewel Groot-Brittannië en Australië. Allemaal jongvolwassenen op gap year – een jaartje ertussenuit voor het grote studeren – die in Vang Vieng de tijd van hun leven hebben.

In Vang Vieng kun je namelijk tuben. Dat betekent dat je je een paar kilometer stroomopwaarts bij de rivier laat afzetten door een tuktuk – zo’n brommer met vrolijke aanhangwagen die ze ook in Thailand hebben. Daar laat je je lome lichaam op een tube zakken – de binnenband van een vrachtwagen – en laat je je meevoeren met de stroom tot aan de eerste bar die je tegenkomt. Daar zet je het op een zuipen met je vrienden.

Met al die shotjes tequila duurt het niet lang voordat je zo dronken bent dat je niet meer weet wat je doet. Voor je het weet, hang je aan een liaan boven de rivier en laat je je op goed geluk in het water vallen. Als je echt geluk hebt, vind je je tube nog terug en stroom je door naar de volgende bar (en bijbehorende stunt). Als je pech hebt, kun je het niet meer navertellen.

Gelukkig gebeurden er geen dodelijke tubing-ongelukken in Vang Vieng toen wij er waren. Wel werden er tussen het moment dat we onze noedels hadden besteld en het moment dat ze op tafel werden neergezet wel drie ladingen tubers voor ons restaurant gedropt.

De meesten waren niet verder gekomen dan de eerste bar, maar waren er wel in geslaagd hun kleding en slippers kwijt te raken. Jongens en meisjes in zwembroeken, dan wel bikini’s, klommen een voor een uit de tuktuks en strompelden op blote voeten terug naar hun hotel. Wat leek het sprookjesachtige Luang Prabang ineens ver weg.

In mijn herinnering was Vang Vieng (toen ik er tien jaar geleden was) een exotisch vakantieoord met kleine bungalows langs de rivier. Tuben kon toen al, maar ik kan mij niets herinneren van bars en dronken toeristen. Misschien had ik daar in mijn jeugdige naïviteit geen oog voor. Of misschien was het toen nog niet zo erg als nu.

Na die eerste avond in het oord dat ik aan mijn reisgenoot had aangekondigd als een tropisch paradijs, was er weinig van mijn oorspronkelijk enthousiasme over. Maar nu we er eenmaal waren, besloten we er het beste van te maken. En wat bleek, hoe verschrikkelijk de stad ook is, de omgeving van Vang Vieng is nog steeds idyllisch.

Bungalowtjes bij de rivier

Liggende Boeddha in een van de grotten rondom Vang Vieng

De rivier

Rondom Vang Vieng kun je prachtig klimmen

In de omgeving van Vang Vieng

Waterbuffels nemen een modderbad

Deze mooie brug leidt naar een grot waar je in kunt zwemmen

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uitgaansleven, Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Lost in Vang Vieng

  1. Marcel de Korte zegt:

    He Miss,

    Leuke verhaal, mooie foto’s. Lang geleden dat je iets liet horen.

    • Miss Hanoi zegt:

      He Marcel, wat ben je toch een trouwe lezer! Ik ben stiekem al heel lang (een jaar) terug, maar ik heb de blog nooit afgerond. Dat ben ik nu alsnog aan het doen. Het liep een beetje in de soep toen ik in Cambodja en Laos steeds niet op WordPress kon. Ik heb het nog een tijd volgehouden toen ik terug was, maar daarna ben ik er helemaal mee gestopt. Omdat ik dat toch zonde vind, en ik na een blogworkshop vorige week weer nieuwe inspiratie kreeg, heb ik het weer opgepakt. Dus wie weet volgt er na Miss Hanoi een Miss Utrecht. Blijven lezen dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s