Sightseeing in Vientiane

Hoewel we het in Vientiane vooral druk hadden met het ophangen van briefjes om onze motor te verkopen, hadden we tussendoor gelukkig ook tijd om de highlights van de stad te bezoeken.

Vientiane is naar mijn gevoel niet veel veranderd. Het is nog steeds een klein provinciestadje. Al zijn er wel veel meer auto’s bijgekomen. Verhoudingsgewijs lijken er zelfs meer auto’s dan in Hanoi te zijn, waar de brommer nog alomtegenwoordig is. Maar dat kan niet kloppen. Hanoi heeft 6,5 miljoen inwoners, Vientiane slechts 400.000.

Om de stad meer allure te geven, zijn in de jaren sinds mijn laatste bezoek in 2001 grootschalige projecten ondernomen. Zo is rondom de Patuxai – een kopie van de Parijse Arc de Triomphe in het centrum van Vientiane, maar dan met orientaalse accenten – een heus park aangelegd, met fontein en al. Ik moet zeggen: het ziet er mooi uit. Het monument komt zo beter tot zijn recht. Eerst zat het namelijk ingeklemd tussen de grote wegen van de stad die bij de Patuxai bij elkaar komen.

Minder geslaagd is de boulevard die langs de Mekong is aangelegd. Daarbij is ieder gevoel voor proportie verloren. Het resultaat: de Mekong is niet meer te zien. Vroeger was de oever van de rivier bezaaid met stalletjes waar je voor de lekkerste fruitshakes terechtkon, of voor een lekkere lap (rundvleessalade) met sticky rice. Na werktijd, om een uur of zes, was het er altijd gezellig druk.

Met de aanleg van de boulevard zijn de restaurantjes hun plekje kwijtgeraakt. Ze zijn of helemaal verdwenen, of zoveel kilometer opgeschoven dat het op hetzelfde neerkomt. Want reken maar dat het een stuk duurder is om een pand te huren langs die boulevard. Daar zitten nu helemaal geen leuke tentjes meer. En bovendien zit je dan nog steeds heel ver van de rivier af. Geen verbetering dus.

Een galerie Boeddha’s bij Wat Si Saket, de oudste tempel van Vientiane

Bij Wat Si Saket

Deze tempel ligt tegenover Wat Si Saket

Uitzicht vanaf de Patuxai

Buiten de stad, langs de Mekong, ligt het Boeddha Park, een collectie betonnen sculpturen.

De gigantische liggende Boeddha, in het Boeddha Park

De That Luang, het belangrijkste nationaal monument in Laos

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .