Thuis in Bangkok

Voor veel rugzaktoeristen die door Zuidoost-Azië gaan reizen, is Bangkok het startpunt. Ze komen meestal terecht op Khao San Road, het backpackersdistrict van de Thaise hoofdstad. Heel leuk schijnt het daar niet te zijn. Schijnt, want ik ben er nog nooit geweest.

De eerste keer dat ik in Bangkok verbleef, was voor mijn eindexamen, in 2001. Alle leerlingen van de Franse scholen in Vietnam, Laos en Cambodja moeten voor hun baccalauréat naar Bangkok, omdat de Franse scholen in die landen te klein zijn om als eindexamencentrum te dienen. Voor mij had de gevreesde examenweek dus veel weg van een schoolreisje, al moest er tussen het kletsen door wel gepresteerd worden natuurlijk.

Met mijn klasgenoten logeerde ik een prima hotel in een keurige wijk, waar we na de examens konden ontspannen in de jacuzzi op het dak. Ik deelde de kamer met mijn beste vriendin, dus van last minute leren kwam niet veel terecht. Gelukkig bleek dat ook niet nodig, we zijn beiden geslaagd. Tussen de examens door liepen we de talloze shopping malls af die Bangkok rijk is. En toen we alle mondelinge en schriftelijke toetsen hadden afgelegd, restte ons niets anders dan stappen, in afwachting van de resultaten.

We gingen op pad met een meisje van het Lycée Français de Bangkok, die de stad op haar duimpje kende en ons moeiteloos naar de juiste bars voerde. Ze was dan ook niet alleen leerling, net als wij, maar dankzij haar bijzondere uiterlijk (een geslaagd Frans-Thais mengsel) en lengte, ook model. Daardoor was ze – in ieder geval in onze puberogen – überhip. En kende ze dito plekken.

De tweede keer dat ik meer van Bangkok zag dan het vliegveld tijdens een stop-over, was deze. Na ons motor-avontuur hadden we nog een paar dagen in de Thaise hoofdstad gepland, van waaruit we zouden terugvliegen naar Amsterdam.

Wederom hoefde ik niet naar Khao San Road, want we konden bij de leuke fotograaf in spe logeren die we hadden ontmoet in Tat Lo. Zijn vriendin werkt in Bangkok als lerares Engels bij het British Council, zelf probeert hij carrière te maken als reisfotograaf. Ze wonen in een condo, een kleine flat in een hoge toren. De appartementen, zoals in de meeste ‘residences’, worden ingericht verhuurd, en zien er dus allemaal hetzelfde uit. Keurig met IKEA-meubilair. Maar dan wel met een grote sportzaal en openlucht zwembad op het dak, met uitzicht op de stad. Niet verkeerd voor een gratis logeeradres.

Het tweede voordeel van logeren bij een expat was dat we – zoals ik eerder had mogen meemaken met het model – de stad op een andere manier leerden kennen dan de meeste toeristen. Niet aan de hand van de Lonely Planet, maar in de voetsporen van onze gastheer. We voelden ons dan ook snel thuis in wat anders voor ons misschien een kille metropool was gebleven.

Verkeer in Bangkok

Futuristisch onterwep in het centrum

Uitzicht vanaf het dakterras

Chinatown maakt zich op voor het nieuwe jaar

Lampionnen voor het Chinees nieuwjaar

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Cultuur, Uitgaansleven, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Thuis in Bangkok

  1. Marcel zegt:

    Een groot feest van herkenning 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s